Nizom memorijalnih programa obilježena 32. godišnjica oslobođenja Podveležja i šireg prostora Mostara

Nizom memorijalnih programa obilježena 32. godišnjica oslobođenja Podveležja i šireg prostora Mostara

Centralni program obilježavanja 32. godišnjice oslobođenja Podveležja i šireg područja Mostara, u prisustvu nekoliko stotina posjetilaca, održan je sinoć na malonogometnom stadionu u Podveležju. Tim povodom brojne su delegacije iz javnog, društvenog, političkog života položile cvijeće na spomen-obilježju, proučile fatihe i na taj način odale počast šehidima i poginulim borcima ovoga kraja.   

Obilježavanje godišnjica iz perioda 1992.-1995. godine, kada je Armija RBiH branila Bosnu i Hercegovinu, je od izuzetnog značaja smatra general Vahid Karavelić. 

- Odbranom Podveležja ovi vitezovi su branili Mostar, branili su Bosnu i Hercegovinu, odnosno branili su suštinske demokratske principe i demokratska načela savremene demokratije na koje se u to vrijeme svijet oglušio - kazao je Karavelić.

Podsjetivši na citat Derviša Sušića kako je Bosna nesretna zemlja koju ne vrijedni osvajati, još manje držati, ali je itekako važno imati za prijatelja, istakao je činjenicu da je Bosna kroz historiju prošla kroz izrazito turbulentne epohe, u kojima je imala svoj suverenitet, a koji joj je stalno oduziman.

- Njen suverenitet smo malo vratili u Drugom svjetskom ratu. Kad smo, drugi put, 1992.godine ponovo vratili suverenitet i nezavisnost naše države, ponovo je bila ugrožena. Isti oni koji su to radili prethodnih stoljeće htjeli su je eliminisati i uništiti. Tada se rodila Armije RBiH, a rađanjem  i naših vitezova, diljem BiH odbranjeni su njen suverenitet i nezavisnost - kazao je Karavelić.

 Uz napomenu da su svih prethodnih stoljeća sinovi Bosne i Hercegovine ratovali za tuđe interese podcrtao je kako je ovo bilo prvi put da ratuju za interes svoje domovine.

- Nikada više nećemo dozvoliti da ratujemo za te tuđe interese, niti ćemo dozvoliti da BiH ikada više bude ugrožena. Borili smo se i borit ćemo se za njenu opstojnost, za njen multietnički karakter, karakter suživota, jedinstva, zajedništva i građanski oblik države - poručio je Karavelić.

Ratni komandant i učesnik operacije oslobođenja šireg prostora Mostara Šerif Špago primijetio je da se u posljednje vrijeme tendenciozno, raznim tekstovima i publikacijama nastoji minimizirati i omalovažavati uloga  pripadnika TO Podveležeje, pripadnika MUP-a RBiH i Samostalnog bataljona odbrane Mostara, te da je, i zbog toga, važno obilježavati ovu godišnjicu i sjećati se poginulih boraca.

-  Bitno je na ovakvim događajima, na generacije koje dolaze da prenosimo ono što se dešavalo. Mi nemamo namjeru  falsifikovati  historijske činjenice već prenijeti ono što se dešavalo, za razliku od onih koji ističu samo sebe i svoje zasluge u oslobođenju Mostara 1992. godine. Mi koji smo učestvovali  u ovoj operaciji smo danas ponosni, jer je ta bitka našim borcima koji su tada oslobađali BiH ulila moralnu snagu i bila poticajna za nastavak odbramebno oslobodilačkog rata. Tada smo dokazali da se bez dovoljnog naoružanja i municije može ostvariti pobjeda, što se kasnije potvrđivalo i u svim drugim akcijama u kojima su učestvovali pripadnici A RBiH i MUP-a RBiH - kazao je Špago.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti