Salkić poručio: Potrebno pokazati veću odgovornost prema izbornom procesu

Salkić poručio: Potrebno pokazati veću odgovornost prema izbornom procesu

Stanje u kojem se danas nalaze Bošnjaci u entitetu RS moguće je mijenjati samo ako Bošnjaci pokažu veću odgovornost prema izbornom procesu, poručio je Ramiz Salkić, poslanik u NSRS.

On je, zajedno s Elvir-ef. Hodžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Admir-ef. Velićem, predsjednikom Medžlisa, gost u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj.

- Trenutno stanje u kojem se Bošnjaci nalaze u ovom entitetu posljedica je progona, genocida, sistemske diskriminacije koju provodi aktuelna vlast ali i činjenice da zbog neodgovornog odnosa samo 10% Bošnjaka glasa za općine odakle su protjerani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovakav odnos Bošnjaka prema izbornom procesu u mnogome olakšava aktuelnoj entitetske vlasti, na čelu sa Dodikom, da realizira svoje ciljeve koji su bez ikakve sumnje usmjereni protiv Bošnjaka i naše domovine Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić.

Bošnjaci ovakav odnos mogu i moraju promijeniti ukoliko žele popraviti svoj politički i svaki drugi položaj u ovom entitetu, smatra on.

- Zadatak ove generacije mora biti političko i svako drugo uzdizanje Bošnjaka u mjestima odakle su nasilno protjerani. Bez ovog procesa bit će uzaludna sva naša borba na odbrani domovine tokom agresije i sav naš trud kojeg smo uložili tokom svih ovih godina na obnovi života u mjestima progona. Bošnjaci moraju postati svjesni da naše stanje neće i ne može promijeniti niko do mi sami - naglasio je on.

Mi to trebamo, možemo i moramo uraditi na izborima našom registracijom za glasanje i glasanjem u općinama odakle smo protjerani, akcentirao je Salkić.

- Eliminacija posljedica genocida naša je moralna i historijska obaveza koju moramo ispuniti kao vraćanje duga onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu i mir. Samo intenzivnim radom na eliminaciji posljedica progona i genocida mi stvaramo pretpostavke za bolju budućnost Bošnjaka u entitetu RS. Naše odustajanje direktan je doprinos realizaciji ratnih i mirnodopskih ciljeva veliko-srpske ideje o eliminaciji Drine kao granice i podjeli naše domovine Bosne i Hercegovine - izjavio je on.

Mi nemamo pravo na odustajanje, umor i razočarenje, dodao je Salkić, te poručio "naša je obaveza uporna borba za eliminaciju posljedica progona i genocida radi bolje i sigurnije budućnosti naše djece, našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine".

- Zbog toga vas pozivam da se registrujete do 23. jula i ostvarite pravo da glasate za općine iz kojih ste protjerani i na takav način se suprotstavite onima koji veličaju ratne zločince, negiraju genocid i rade na podjeli Bosne i Hercegovine - zaključio je Salkić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti