Schmidt: Ponašanje vlasti RS-a koje je protivno Dejtonskom sporazumu neće se tolerisati

Schmidt: Ponašanje vlasti RS-a koje je protivno Dejtonskom sporazumu neće se tolerisati

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (UO PIC) u Bosni i Hercegovini okončalo je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, a visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon sjednice izjavio je da je odlučeno da međunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za osiguravanje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se 19. i 20. juna 2024. kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

- Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici zbog toga što mi je pružila jednoglasnu podršku i također što je napomenula da moj mandat nastavlja da se provodi ovako kako jeste i da međunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za osiguravanje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Schmidt na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Smatra da se time još jednom naglašava kakav je stav međunarodne zajednice "jer započinjemo jednu intenzivnu saradnju u pogledu budućeg razvoja situacije u Bosni i Hercegovini".

Naglasio je da je jedan od zaključaka zasjedanja PIC-a da je važno da Bosna i Hercegovina nastavi putem evropskih integracija.

- Svi mi zajednički djelujemo kako bi Bosna i Hercegovina krenula putem evropskih integracija i putem sigurnosti. Znate da će u BiH 6. oktobra bit održani općinski izbori i zahvalni smo što su sve političke stranke registrovane za ove izbore i da postoje određena transparentna pravila koja su uvedena, a koja je tražila Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju - OSCE. Sada to imamo i želimo da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uspješno provede izbore i da pošaljemo poruku da nam je stalo da u ovoj zemlji imamo slobodne i fer izbore i da ne prihvatamo izborne prevare te da će to imati ozbiljne posljedice - kazao je Schmidt.

Istakao je da su tokom sjednice PIC-a imali priliku da čuju i prezentaciju Ćamila Durakovića, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske.

- Od njega smo čuli ne tako dobre stvari, neke loše stvari smo čuli jer smo primijetili da se sve više povećava broj napada na povratnike u cijeloj Bosni i Hercegovini, a to je posebno slučaj u RS-u. Također se čini da vlasti RS-a i policija RS-a moraju činiti više da bi osigurali bezbjedno okruženje za sve građane koji žive u tom entitetu. Mi ćemo pažljivije pratiti situaciju u toj oblasti - naglasio je Schmidt.

Poručio je da ponašanje organa vlasti RS-a koje je protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu neće biti tolerisano.

- PIC u komunikeu poziva na odustajanje od politike RS-a kojom se ne priznaje i ne ostvaruje saradnja sa visokim predstavnikom. Organi RS-a moraju poštovati Dejtonski sporazum i moraju aktivno sarađivati sa visokim predstavnikom - kazao je Schmidt.

Podsjetio je također da je Bosna i Hercegovina suverena država koja ima multietnički karakter.

- Mi ćemo braniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao što je to dogooreno u Dejtonskom sporazumu - poručio je Schmidt.

Još jednom je naglasio značaj euroatlantskih aspiracija BiH.

- Nakon ove sjednice PIC-a jači smo ne kao međunarodna zajednica nego u namjeri da radimo ka evropskoj budućnosti i transatlantskoj integraciji BiH i integraciji u Evropsku uniju - zaključio je.

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći redovni sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti