Maturantica Medrese sa majkom na hadžu

Maturantica Medrese sa majkom na hadžu

U nekim predajama se navodi da onaj ko ima mogućnost obaviti hadž a to ne uradi, svejedno da li preselio kao židov ili kršćanin.

Ono što posebno raduje jeste činjenica da je u našem društvu sve više mladih osoba koje ispunjavaju ovu petu islamsku dužnost, vodeći se željom i dovom da hadž čuva njih, a ne strahom da oni neće uspjeti očuvati svoj hadž.

U nastavku čitajte intervju sa mladom hadžinicom Aminom Bejtić, maturanticom Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Razgovarao: Adnan Salihagić

PREPOROD.INFO: Možeš li nam reći nešto više o sebi i svom obrazovanju u medresi?

AMINA: Moje ime je Bejtić Amina. Svršenica sam Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Još kao petogodišnja djevojčica sanjala sam o školovanju u medresi te provođenju srednjoškolskih dana u prostorijama internata. Vidjeti novi svijet u očima djeteta bio je veliki izazov, ali na kraju ove predivne priče pretvorio se u veoma uspješan zadatak.

Nizajući biser po biser nezaboravnih trenutaka, kreirala sam beskonačni lanac sjećanja čijeg kraja nema. Izvor je poznat, amanet Gazi Husrev-begov. Mjesto sastajanja, ljubavi i poštovanja. Ondje gdje sam prvi put spoznala tajne pute života, strahove i izazove.  Hvala Allahu Koji me je uputio na upravo to plemenito mjesto. Znati da sam jedna od alumnista medrese poseban je osjećaj, kako za mene, tako i za moju porodicu i okruženje.

PREPOROD.INFO: Odakle ideja da ove godine putuješ na hadž? Ima li nešto specifično što je utjecalo na tvoju odluku?

AMINA: Od rođenja pa sve do danas, putevi života su me navodili i približavali islamu. Kako naši roditelji često kažu da sve kreće od malih nogu. I zaista jeste tako. U cipelicama bih kao mala hodila našem rahmetli džematliji Rami, u čijoj su se kući klanjale teravije. Slušajući ajet po ajet tonula bih u san, ali i na taj način udisala havu ljubavi i milosti Gospodareve. Kao što sam već navela, prva želja bila je medresa, a zatim počele su se javljati i skrivene želje posjeti Allahove kuće. Dovu upućujemo Gospodaru i onda kada smo sretni, tužni, suzom radosnicom, nasmijani. Svaka dova je imala svoju priliku, ali dova čežnje za odabranim mjestima nije imala ni mjesto ni vrijeme. Moja majka je dugo vremena planirala ići na hadž. Moj dajdža, dajdžinica i njihov sin odlučili su se za odlazak. Pitali su moju majku da li želi i ona je sva usplahirena pristala.

Ali, zamislite, Allahovog davanja. Povikala sam da bih i ja željela jednoga dana, a u neobaveznom razgovoru smo se dotakle te moje rečenice i otišle daleko u budućnost. Ali, Gospodar sve čuje i svačiju namjeru poznaje. Ono što volim istaći uvijek kada dobijem upit na ovu temu jeste da Allah uvijek šalje nafaku preko nekoga. Meni je poslata preko mog babe, vrijednog građevinskog radnika, čije su ruke hranile njegovih troje evlada. Moj babo je sa ponosom poslao svoje najmlađe dijete na hadž sa namjerom da ispuni evladu dugogodišnju želju. Temelj kuće je majka, a oslonac joj je otac, pa tako je i naš babo, pored majke, vazda bio onaj u čijem okrilju smo bili zaštićeni, a vjerujem i znam da sve što je htio jeste naša sreća.

viber_image_2024-06-12_22-27-25-379.jpg - Maturantica Medrese sa majkom na hadžu
Amina: Nafaka za odlazak na hadž mi je poslata preko babe, vrijednog građevinskog radnika

PREPOROD.INFO: Buduće hadžije provode neke pripreme za hadž, fizičke i duhovne. Jesi li ti fokusirana na nešto posebno u ovo vrijeme prije samog putovanja?

AMINA: Pročitala sam i čula mnogo različitih iskustava, a jedno od meni najzanimljivih jeste da se ‘naoružam saburom’, s obzirom ne velike gužve te i samu želju ummeta da sve radnje hadža obave u skladu sa propisima i njihovim nijjetima. Ono što bih posebno istakla jeste jačanje imunološkog sistema, kao i sama priprema za dosta pređenih kilometara. Mislim da su to svakako jedne od najvažnijih priprema.

Razlog tome jeste što čovjek treba uvijek biti upoznat sa stanjem svoga organizma jer tada, uz Allahovu pomoć i opskrbu, krećemo sigurni i uvjereni u vlastito stanje. Također, fokus je i na samoj udobnosti odjeće i obuće jer, kako naš narod često veli, da ne želi osjetiti ‘srklet’. Mislim da je veoma bitno sve pripreme raditi polahko i bez bilo kakvog pritiska jer nam čiste misli uvijek dobro dođu. Tako što se čuvamo uputa vodiča te savjeta olakšavamo sebi a i drugima.

PREPOROD.INFO: Ima li nešto posebno što planiraš raditi i u što planiraš ulagati slobodno vrijeme na mubarek mjestima?

AMINA: Ono što bih posebno naglasila jeste samo izučavanje Allahove Objave i posebnosti ajeta koji nas, kao muslimanski narod, vode kroz daljnje pute života. Ni sami nismo svjesni kojim smo blagodatima prepušteni. Kur’an je kako i sam Gospodar kazuje - lijek. Srca se smiruju i Allahu predaju. Mislim da je osjećaj poseban na mubarek mjestima, da je svaki nijjet čist bez imalo razmišljanja i preispitivanja, naravno, i to je uredu u određenim granicama, svako djelo je uvećano, a svaki trenutak proveden u ibadetu neprocjenjivo drag.

PREPOORD.INFO: Šta najviše očekuješ od svog putovanja na hadž?

AMINA: Svaki putnik namjernik, hadžija, ima brige ali i želje koje želi povjeriti svome Gospodaru, pogotovo onda kada ugleda Kabu. Sve dobije svoju jačinu i smisao. Da bismo zatražili promjenu u životu, najprije trebamo početi od samog oprosta grijeha, a u svemu tome polažemo čvrstu nadu u Gospodara Koji prašta robu koji se iskreno pokaje. Ona dova koju trenutno imam na umu i koju želim ponavljati jeste da mi Gospodar čuva one koje volim te da samo On zna šta svačiji damar srca krije, ono što ga muči, te da mu Milostivi to razgali.

viber_image_2024-06-12_22-27-26-253.jpg - Maturantica Medrese sa majkom na hadžu

PREPOROD.INFO: Kako se osjećaš zbog prilike da prisustvuješ ovako važnom događaju za muslimane?

AMINA: Iskreno mislim da još uvijek nisam svjesna trenutka koji me čeka, i da ću zapravo osjetiti tu čar ono jutro kada ustanem i shvatim da je to dan očekivani, koji vodi pravac Mekke. Na svaki spomen suzu pustim, u prsima se steže, a oči bi što prije da ugledaju tu ljepotu. Srcem izgovarati riječi Uzvišenog sa milionima ljudi… Čarobne i nestvarne riječi za čuti ih, a kamoli doživjeti.

PREPOROD.INFO: Šta bi poručila mladim ljudima koji imaju priliku otići na hadž?

AMINA: Mislim da ću bolje preformulirati trenutni osjećaj nakon samog povratka, ali ono što bih voljela istaći jeste da se ona prilika koja se iznenadno pruži u životu, poput one dugo očekivane kojoj svi žudimo, ne ispušta iz ruku. Gospodar pozove u određeno vrijeme! To je glavna poruka koja upravo nama, mladim ljudima treba biti usađena u mislima. Postoji pogrešno mišljenje u kojem je vrhunac radnje kako je čudo što mlada osoba ide na hadž. Naravno, svaki insan ima svoje mišljenje i mi kao muslimani trebamo poštovati to. Moje mišljenje upravo stoji iza uzvične rečenice koja mnogo znači. Naše je da se trudimo, a Milostivi pošalje nafaku, nama zasluženu.

PREPOROD.INFO: Da li vidiš sebe u budućnosti kao nekoga ko će pomagati drugima u pripremama za hadž?

AMINA: Voljela bih, Allahovom voljom, ponijeti sve one dobre navike i ljepote te da one ostanu duboko urezane u meni do zadnjega daha. Kako sada meni, tako će i inšallah budućim hadžijama u mom okruženju prijati svaki savjet i riječ podrške. Ali, svakako, od sopstvenih priprema do polahko stečenih iskustava, prožeta saburom i snagom,  koji će se vremenom sleći te će se svi trenuci spojiti u veoma lijepa sjećanja.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti