U Sarajevu promovirana knjiga "Crnotina pokraj Sarajeva - Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju"

EMRA5922.JPG - U Sarajevu promovirana knjiga

Promocija knjige "Crnotina pokraj Sarajeva - Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju", autora Elvira Jahića održana je večeras u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo, kao dio programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine Igman 2024. - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti”.

Elvir Jahić, mještanin Ahatovića i preživjeli masakra u tzv. "autobusu smrti" 14. juna 1992. godine u mjestu Sokolina, odlučio je podijeliti svoja sjećanja i iskustva iz ratnog perioda u ovoj izuzetno vrijednoj knjizi.

Masakr u Sokolini, u kojem je ubijeno 48 Jahićevih komšija, jedan je od najvećih zločina nad Bošnjacima muslimanima počinjen od strane srpske vojske. Kroz knjigu, Jahić je hrabro proživljavao teške trenutke, ali je istrajao u svom naumu da svjedoči budućim generacijama o tim strašnim događajima.

- Jedan od osnovnih ciljeva ove knjige bio je dati značaj najsvjetlijim sinovima koji su dali živote za našu Bosnu i Hercegovinu - kazao je autor.

EMRA5751.JPG - U Sarajevu promovirana knjiga
Autor: Jedan od osnovnih ciljeva ove knjige bio je dati značaj najsvjetlijim sinovima koji su dali živote za našu Bosnu i Hercegovinu

U knjizi je 34 poglavlja, a od toga se veći dio upravo odnosi šehide -  sadržane su njihove biografije.

- Ukupno 144 biografije šehida i civilnih žrtava rata su sadržane u knjizi. Kasnije, ima jedan vremeplov gdje su šehidi praćeni kroz razne sfere njihovog života. Opisane su ekshumacije, zatim tu su svjedočenja sa suđenja. Opisano je sve ono što me je pratilo kroz život, sve što me je odredilo, pokušao sam da pretočim u djelo - naglasio je autor Jahić.

Promotori knjige bili su dr. Zilha Mastalić Košuta, Avdo Huseinović, Semir Spahić, te Alma Rizvanović-Kovačević.

- Memorijalni centar Sarajevo je čuvar sjećanja na period od 1992. do 1995. godine, ali i 1941. do 1945. godine. To naglašavam iz razloga jer smo zaboravan narod, a narod koji zaboravlja svoju historiju, osuđen je da mu se ona ponovi. Upravo zbog toga Memorijalni centar se u svom radu opredijelio da njeguje kulturu sjećanja i pamćenja. Smatram da je ova knjiga svjedočanstvo o hrabrosti i ustrajnosti ljudskog duha, da je Elvir čuvar historije, koja se ne smije zaboraviti - akcentirala je Rizvanović-Kovačević.

Huseinović je naglasio da je zločin opisan u ovoj knjizi - veliki nekažnjeni zločin.

EMRA5893.JPG - U Sarajevu promovirana knjiga
Huseinović: Knjiga spoj svjedočanstva i istraživačkog pristupa

- Nemamo puno preživjelih i uvijek je dragocjeno kada imamo ispovijest nekoga ko je preživio. Elvir Jahić je knjizi dao vrijednost i zbog svog istraživačkog pristupa, a ne samo kao svjedok događaja. Njegova knjiga se izdvaja, jer je spoj svjedočanstva i istraživačkog pristupa - ocijenio je Huseinović.

Promociji su prisustvovali brojni gosti. 

(Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti