Studijsko putovanje u Sisak, Ljubljanu, Beč i Budimpeštu

Studijsko putovanje u Sisak, Ljubljanu, Beč i Budimpeštu

U periodu od 7. do 10. juna, četrdeset studenata korisnika Studentskog centra Islamske zajednice, koji su se istakli po svom angažmanu unutar edukativnih aktivnosti i primjerenom ponašanju, imali su priliku da budu dijelom studijskog putovanja. Ovo putovanje se realizovalo u organizaciji Studentskog centra Islamske zajednice, a njegov cilj je pored nagrade za aktivnosti, bio i sticanje novih znanja, poznanstava i iskustava.

Ispred uprave Studentskog centra, sa studentima su na put krenuli direktor dr. Ferid Dautović, stručni saradnik za edukativne aktivnosti hfz.mr. Špendi Fidani i ekonom Osman Muratović. Njihova prisutnost dodatno je obogatila iskustvo putovanja, pružajući studentima priliku da razgovaraju o svojim akademskim i profesionalnim ciljevima, te da iz prve ruke čuju savjete i iskustva.

Na putovanje su studenti krenuli u petak, 7. juna u jutarnjim satima a prva lokacija na kojoj su se zaustavili je bio Islamski kulturni centar u Sisku. Domaćini su ih dočekali i ugostili, a musafiri su u IKC-u Sisak obavili džuma namaz. Hutbu je održao direktor dr. Ferid Dautović, a prije džuma namaza hor Studentskog centra je izveo prigodan program. Nakon toga je uslijedio obilazak prostorija Islamskog centra.

Domaćin Alem-ef. Crnkić, glavni imam IKC Sisak, održao je predavanje prisutnima u amfiteatru Islamskog kulturnog centra, prenijevši iskustva i izazove iz dosadašnjeg rada.

Svoj put dalje studenti nastavljaju prema Ljubljani, gdje su se nakon kratkog odmora zaputili ka Muslimanskom kulturnom centru. Domaćin Senad-ef. Karišik, glavni imam MKC-a Ljubljana, je studente proveo kroz Centar i održao im edukativno predavanje o historijatu i njegovom radu.  Nakon akšam namaza, domaćini su upriličili prigodno druženje i večeru za musafire. Ostatak noći su proveli u omladinskom druženju, razmjenjujući priče i iskustva - tako sklapajući nova poznanstva i buduća prijateljstva.

U jutarnjim satima narednog dana se zapućuju ka centru Ljubljane gdje su imali slobodno vrijeme za obilazak. U sunčanom danu, uživali su u miru i toplini kojeg Ljubljana pruža, a nakon podne namaza su se zaputili dalje.

Put ih je dalje odveo do Beča, gdje su stigli u predakšamske sate. Nakon kraćeg odmora, zaputili su se ka Islamskom centru Ebu Hanife. Tu je nakon akšam namaza upriličen prigodan program kojeg je izveo hor Studentskog centra i učači hafizi Kur'ana. Domaćin Hadis-ef. Bošnjak se obratio prisutnima i uputio tople riječi dobrodošlice. Prisutnima se obratio i hfz.mr. Špendi Fidani, a vaz je održao direktor dr. Ferid Dautović, govoreći o temi lijepe riječi i lijepog postupka. Nakon toga su se studenti i omladina džemata Ebu Hanife družili, uz večeru, učenje ilahija i međusobno upoznavanje.

Cijeli naredni dan u Beču su studenti imali za obilazak grada i slobodno vrijeme koje su iskoristili za obilazak znamenitosti, šetnje gradom i druženja. Tokom dana su se priključili i teferiču koji organizuju bosanski džemati na području Beča. Vodiči koji su musafire neumorno vodili kroz ulice Beča bili su omladinci iz džemata Ebu Hanife.

Posljednji dan ovog putovanja su studenti posjetili Budimpeštu. Vrijeme u Budimpešti su proveli u obilasku, šetnjama i druženju, a nakon ikidnije su se hairli zaputili nazad za Bosnu.

Nakon nekoliko dana punih obilazaka, razgovora i novih iskustava, studenti su se vratili kući bogatiji za nova znanja, trajna prijateljstva i dublje razumijevanje različitosti svijeta oko sebe. Ovo putovanje je ostavilo trag u njihovim sjećanjima, podsjećajući ih na važnost kontinuiranog učenja, otvorenosti prema novim iskustvima i važnosti zajedništva.

- Zaista je bogatstvo pronaći svjetlo islama na mnogim krajevima ovog dunjaluka i svojim doprinosom održavati širenje te svjetlosti. Molimo Allaha da ovakva putovanja budu kontinuitet koji će održati naše veze i poznanstva i učiti nas iznova nečemu novom - kazali su iz Studentskog centra Islamske zajednice.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti