Dani Hasana Kaimije: Razgovor o knjizi dr. Seada Seljubca

Dani Hasana Kaimije: Razgovor o knjizi dr. Seada Seljubca

U sklopu programa Dani Hasana Kaimije, jučer je u Edukativnom centru u Novoj Kasabi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica predstavljena knjiga ''Vjersko službenici vakufskog povjerenstva u Tuzli sredinom XX stoljeća'', autora dr. Sead-ef. Seljubca.

Suizdavači ovog istraživačkog projekta su Muftijstvo tuzlansko i Institut za religijsko i društveno istraživanje iz Tuzle.

O knjizi je tokom promocije govorio dr. Šefko-ef. Sulejmanović istaknuvši, nizom živih primjera, opću važnost knjige za kulturu i svijest jednoga društva o samom sebi i svojim prioritetima.

Naglasio je da Seljubca poznajemo kao autora koji se uglavnom, kretao unutar tematike tefsira, tesavvufa i ahlaka, dok ga ovom prilikom čitamo kao historiografa.

Moderator ovog razgovora, Osman Halilović, podsjetio je na prepoznatljivi stil pisanja dr. Seljubca koji, bez obzira radi li se o stručnom radu ili prevodu, u sebi uvijek nosi potencijal literarnog, što je jedna od stilskih odlika i ove knjige.

IMG-88e399517ac0ae6dde84e5320345df44-V2.jpg - Dani Hasana Kaimije: Razgovor o knjizi dr. Seada Seljubca

Sam autor je govorio o zanimljivim okolnostima iz kojih je proizašla ova knjige. Povod za detaljnije istraživanje i pisanje bilo je jedan dokumet iz 1950. godine u kojem su evidentirani vjerski službenici tadašnjeg Vakufskog povjerenstva u Tuzli čije granice su bile mnogo šire od teritorije današnjeg Medžlisa Tuzla.

U knjizi je su obrađene 94 biografije imama, mujezina i muallima koji su u tom, po mnogo čemu posebnom, vremenu živjeli, radili i vjerovali skupa sa svojim narodom.

Autor se posebno osvrnuo na vjerske službenike Vakufskog povjerenstva u Tuzli iz ovog perioda koji su porijeklom iz okoline Vlasenice i Srednjeg Podrinja.

Pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, suorganizatori ove promocije bili su medžlisi Vlasenica i Zvornik. U ime organizatora prigodnom besjedom obratio se glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić.  

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti