"Maturalni dan" okupio učenike generacije i odlične učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice (VIDEO)

"Maturalni dan" okupio učenike generacije i odlične učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice (VIDEO)

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizovala je danas u Sarajevu tradicionalni svečani program promocije maturanata srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice i dodjelu "Nagrade reisul-uleme" učenicima generacije.

Čestitke učenicima ovom prilikom je uputio zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

- Čast je i privilegija biti učenik medrese, i naravno, to će, na neki način, obilježiti cijeli život naših polaznika. U medresama su stekli potrebna znanja i životne mudrosti, koje će ih voditi kroz život. Islamska zajednica svojim planovima i programima u srednjoškolskim ustanovama odgaja i obrazuje prije svega svjesne članove ovog društva, svjesne članove naše zajednice, koji će kasnije ponijeti terete našeg društva, i u Islamskoj zajednici, ali i široj društvenoj zajednici. Naše srednjoškolske ustanove danas nude široko obrazovanje koje pruža mogućenost svršenicima da upisuju različite fakultete.

Mi našoj zajednici, društvu, dajemo bisere našeg naroda - poručio je, između ostalog, zamjenik reisul-uleme.

On je učenicima generacije uručio i nagrade. 

EMRA4237.JPG -
Zamjenik reisul-uleme: U medresama su stekli potrebna znanja i životne mudrosti, koje će ih voditi kroz život

U prigodnom obraćanju direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić naglasio je da "smo ponosni što se možemo pohvaliti razultatima koji su postignuti u medresama i gimnazijama Islamske zajednice".

- Naše medrese i naše gimnazije su ustanove koje postižu velike rezultate, koji su jako važno za našu zajednicu i naše društvo u cjelini. Našim maturantima čestitam, želim puno uspjeha.

Budite vrijedni, marljivi, budite ponosni što ste bili učenici ovih ustanova, budite ponosni na Islamsku zajednicu, šta god budete radili budite ponosni članovi našeg društva - poručio je Hodžić.

Učenicima su se obratili i dekani fakulteta Islamske zajednice - dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, naglašavajući da su upravo mladi, koji su nosioci znanja, naša budućnost.

Učenici i učenice medresa i gimnazija Islamske zajednice su: Adnan Bratanović i Halima Išerić - Gazi Husrev-begova medresa, Husein Jašić i Fatima Huskanović - Behram-begova medresa, hafiz Enis Mehić i Ajla Đulić - Elči Ibrahim-pašina medresa, Emir Osmanagić i Suela Bajrektarević - Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević", Nedim Smajić i Ilhana Smajić - Medresa "Osman-ef. Redžović", Ahmed Delić i Amina Šuta - Karađoz-begova medresa, Zejd Plojović i Kanita Kurpejović - Medresa "Gazi Isa-beg", Tarik Agić i Sukejna Hodžić - Prva bošnjačka gimnazija, Najwa Sebai - Medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić", Selma Olomani - Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića.

Poruku učenika generacije je uputila Kanita Kurpejović, iz Medrese "Gazi Isa-beg" iz Rožaja.

- Roditelji, vi koji ste svoju djecu upisali u medresu, znajte da ste napravili ispravan izbor i svoju djecu nazivajte nurom naše zajednice, i roditelji vi koji treba da ispratite svoju djecu u novo poglavlje života, znajte da će medresa uzdići vašu djecu a i vas same. Profesori moji, koji ste me naučili da težim ka promjenama na bolje, koji ste me podsticali da imam visoke ambicije i koji ste me naučili šta znači imati pravog učitelja i odgajatelja, želim vam poželjeti nadoknadu dostojnu za vaš trud.

Maturantima, poručujem da medresa za nas još nije završila, već tek počinje, jer tek sada dobijamo prilike da pokažemo zaokružene rezultate medrese - poručila je, između ostalog, ona.

Amina Šuta, učenica generacije Karađoz-begove medrese, izjavila je da medrese kao najstarije odgojno-obrazovne innstitucije imaju važnu ulogu u očuvanju identiteta Bošnjaka.

EMRA4392.JPG -
Amina Šuta

- Dokaz tome je i današnja svečanost, koja je okupila najuspješnije učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice i sigurna sam da ćemo moje kolege i ja svojim znanjem sutra biti oni koji će raditi na unapređenju naše domovine - naglasila je ona.

Učenica generacije Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" Nejwa Sebai naglasila je da je zahvalna na svim trenucima kroz koje je prošla prethodne četiri godine u Medresi.

- Vjerujem da smo u Medresi usvojili one najvažnije životne vrijednosti te se iskreno nadam da ćemo te vrijednosti čuvati čitav život. Posebno me raduje činjenica da pripadam prvoj generaciji banjalučke medresa, kao i prilika da kao najmlađa medresa prisustvujemo ovakvim programima - izjavila je ona.

Direktor Behram-begove medrese u Tuzli dr. Ahmed Hatunić kazao je da će "ovi mladi ljudi biti najbolji reprezenti svojih medresa, svoje Islamske zajednice, svog naroda, svoje domovine".

EMRA4207.JPG -
Dr. Ahmet Hatunić

- Ovo je trenutak kada ovi mladi otvaraju novu stranicu u svom životu i prave planove za naredne korake. Mi im od sveg srca želimo sve najbolje. Vjerujemo da će utjecati na okolinu, na društvo u kojem budu djelovali - poručio je Hatunić.

Podsjećamo i da je ove godine ispraćena prva generacija maturanata banjalučke medrese, a njihov razrednik je bio prof. Admir Blitović. Kako je istaknuo bila mu je "ukazana velika čast i sretan sam što mi je bila povjerena prva generacija maturanata i maturantica, da sarađujem sa njima i da se brinem o njima".

- Kada su počinjali sa svojim školovanjem 2020. godine, njihov put je izgledao dug i mukotrpan, a evo sada kada su završili, možemo reći da je vrijeme vrlo brzo prošlo. Biti razrednik podrazumijeva da imamo dobru komunikaciju sa ostalim kolegama profesorima i profesoricama, kao i sa roditeljima, te da stalno bdijemo nad povjerenim učenicima kao nad svojom djecom. Smatram da uspjeh jednog odjeljenja ovisi o tome koliko je razrednik spreman pokloniti od svog vremena, ljubavi i pažnje učenicima na putu stjecanja znanja i odgajanja - naglasio je Blitović.

EMRA4330.JPG -
Prof. Admir Blitović

Odgajateljica maturanticama Medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" bila je prof. Memnuna Dervić.

- Učenice ove generacije su bile izuzetno aktivne, lijepo odgojene. Svi učenici naših medresa nose lijepi, autentični, islamski odgoj. Nastojali smo kroz njihovo školovanje da ih kroz razne aktivnosti osposobimo da što bolje razumiju društvenu stvarnost - kazala je ona.

"Maturalnom danu 2024" su prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije, odlični učenici i učenice, njihovi razrednici i odgajatelji i drugi gosti.

Ukupan broj učenika koji su pohađali medrese ove školske godine je 2.856, maturanata medresa je 639, a odličnih je 283. Gimnazije u Sarajevu i Zagrebu pohađalo je 521 učenik, 124 maturanta, od kojih je 97 odličnih. 

(MINA)

 

Podijeli:

Povezane vijesti