Poruka učenika generacije: Medreso, mene si podučila smislu života

EMRA4681.JPG - Poruka učenika generacije: Medreso, mene si podučila smislu života

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizovala je danas u Sarajevu tradicionalni svečani program promocije maturanata srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice i dodjelu "Nagrade reisul-uleme" učenicima generacije.

Ovom prilikom poruku učenika generacije uputila je Kanita Kurpejović, iz Medrese "Gazi Isa-beg", koju prenosimo u cijelosti.

"Mislila sam da sam spoznala vrijednost medrese kada sam bila učenica treće godine. Nakon dvije godine ključnog upoznavanja, mislila sam da sam znala šta je to medresa. Sada zaključujem da tada ni približno nisam spoznala vrijednost medrese, već tek ove godine u njenim posljednjim trenucima.

Posljednji čas Kiraeta, posljednji čas Akaida, posljednji čas Arapskog jezika, posljednja tribina, posljednje takmičenje, posljednja ekskurzija, posljednje druženje s mojim drugaricama, posljednji veliki odmor, posljednje i posljednje. Toliko sam se utopila u čari medrese da sam zaboravila da one samo tu i postoje. Zato se sada želim postaviti u ulozi posmatrača.

Posmatrat ću sebe kao učenicu koja je prolazila kroz sve četiri godine medrese. U prvoj godini zapažam da je ta učenica zbunjena, ali i radoznala. Primjećujem da je zakoračila jednom potpuno novom putanjom nestrpljivo iščekujući da naiđe na njene prolaznike i s njima se upozna, da naiđe na neke nove cvjetove koje nikada do tada nije vidjela a koji bi joj mamili poglede i u njoj izazivali želju da ih do najsitnijih detalja izuči. Na tom putu bilo je gužve, bio je zakrčen kamenčićima i grančicama, a ova učenica je hodala sve hitrije i hitrije ne bi li našla mjesto kojim može hodati mirno.

U drugoj godini ona je već prihvatila sadržinu te putanje i počela se prilagođavati. Znala je da je očekuje još puno toga novog i nepoznatog, puno novih lekcija s kojima treba da se susretne. Hodala je polahko, ali joj je srce žurilo da sazna šta se to iza gužve nalazi.

Ta učenica, u trećoj godini je izašla iz gužve, a put od kamenja i grančica se raščistio. Sada je znala gdje da ide i nije mnogo razmišljala o kraju. Ovoga puta je osjetila miris svakog cvijeta i upoznala svakog prolaznika te putanje. Bilo joj je drago što je naišla na onaj zakrčeni put, jer sada hoda jednim veoma mirnim putem.

Kao učenica četvrte godine, počela je da primjećuje kako prolaznika sve manje i manje ima. Treba joj još samo nekoliko koraka do kraja, ali je stala ispred njega i okrenula se da posmatra put kojim je koračala četiri godine. Prisjećala se samo lijepih trenutaka. Tog puta, medrese, prisjećala se svakog smijeha, pokušavala je da zabilježi svaki korisni savjet koji joj je bio upućen, posmatrala je nove polaznice koje zbunjeno pristupaju novinama, ne znajući da će biti zadovoljne baš kao što je ona sada.

Sada sam upoznala cvjetove medrese, a vas ću upoznati sa samo nekim njenim nazivima. To su: znanje, ambicija, istina, toplina, ustrajnost, utočište, zadovoljstvo, promjena, čvrstina karaktera… Svršenici osnovnih škola, ja vam mogu reći samo nazive medresantskih cvjetova, ali samo vas medresa može istinski podučiti njima.

Medresa je mjesto gdje se proučava istina, a istina uvijek pobijedi. Ako stanete na stranu istine, ne može vas niko poraziti, jer ćete s njom hodati koracima uspješnih ljudi.

Roditelji, vi koji ste svoju djecu upisali u medresu znajte da ste napravili ispravan izbor i svoju djecu nazivajte nurom naše zajednice i roditelji vi koji treba da ispratite svoju djecu u novo poglavlje života znajte da će medresa uzdići vašu djecu a i vas same.

Profesori moji, koji ste me naučili da težim ka promjenama na bolje, koji ste me podsticali da imam visoke ambicije i koji ste me naučili šta znači imati pravog učitelja i odgajatelja, želim vam poželjeti nadoknadu dostojnu za vaš trud.

Maturantima, poručujem da medresa za nas još nije završila već tek počinje, jer tek sada dobijamo prilike da pokažemo zaokružene rezultate medrese. Nemojte gledati medresu kao građevinu već kao prijateljicu koja vas stalno podsjeća da činite samo ono što je dobro. Medreso, mene si podučila smislu života i podučila si me da ne strepim pred novim izazovima i podučila si me pravim vrijednostima koje će me stalno pratiti u budućnosti, ostavljam da i druge podučavaš istom."

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti