Nizom memorijalnih programa bit će obilježena 32. godišnjica oslobođenja Mostara

viber_slika_2024-06-10_10-10-20-268.jpg - Nizom memorijalnih programa bit će obilježena 32. godišnjica oslobođenja Mostara

Nizom prigodnih memorijalnih programa u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara naredne sedmice bit će obilježena 32. godišnjica oslobođenja Mostar i doline Neretve od srpsko-crnogorskog agresora, najavljeno je na danas održanoj press konferenciji.

Novinarima su se u svojstvu predstavnika JOB tim povodom obratili ratni komandanti bataljona i brigada AR BiH Esad Kosić, Esad Humo i Esad Eminović. Press konferenciji su prisustvovali još nekoliko istaknutih boraca Armije Republike BiH i MUP Republike BiH koji su u tim sudbonosnim bitkama dali i lični doprinos.

U uvodnim napomenama predsjednik JOB Esad Kosić je apostrofirao da se u javnom diskursu često ovi događaju reduciraju na oslobođenje samo lijeve obale rijeke Neretve što ni u kom slučaju ne odgovara stvarnim činjenicama, jer je tada oslobođen cijeli Grad Mostar.

- Ovo je jedna od najsjajnijih vojnih akcija AR BiH, odnosno Samostalnog bataljona odbrane Mostara. Kompletnu akciju u urbanom dijelu grada izvodili su pripadnici ovog bataljona pod komandom i kontrolom komandanta rahmetli Arifa Pašalića - naglasio je Kosić.  

Nakon forsiranja rijeke Neretve jedinice mostarskog bataljona su zauzele i preostale važne neprijateljske položaje u gradu da bi se 16. juna spojili sa jedinicama Teritorijalne odbrane (TO) Podveležje.

- Tada je oslobođena teritorija od 200 km2, što je do tada bila najveće pobjeda na prostoru BiH - naveo je Kosić.

Na press konferenciji se prisjetio pojedinosti i nekih karakterističnih detalja.

Esad Humo je, govoreći o događajima iz 1992. godine, naglasio da je akcija bila koordinirana sa HVO i u okviru šire vojne operacije oslobođenje Hercegovine.

- Ali, HVO tada nije aktivno učestovao u borbenim dejstvima na području Mostara, niti u Podveležju do kraja šestog mjeseca. Nije nam namjera da govorimo ko jeste i ko nije učestvovao u tim operacijama, već da bismo pravilno oblikovali historiju i indetifikovali činjenice. HVO se u gradu nije pojavio danima - dodao je Humo.

Ovom je prilikom predstavio i neka lična sjećanjana tu bitku, kao i njegov saborac dobitnik najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ Predrag Vukosav.  

Uspjeh akcije oslobođenja šireg područja teritorije mostarske opštine jedinice AR BiH ostvarile se zahvaljujući koordinacijom komande Samostalnog bataljona sa pripadnicima TO Podveležje, ali i zbog uloge komandanta Arifa Pašalića o čemu je na prese konferenciji govorio Esad Eminović -Fola.

Programi obilježavanja 32. Godišnjice oslobođenja Mostara počet će sutra u 11 sati posjetom Brkića mostu i mosta kamenica gdje su se odvijale borbena dejstva. Planirane su posjete spomen pločama u gradu postavljenim u znak sjećanja na istaknute borce A R BiH koji su u tim borbama poginuli.

Centralni program bit će organiziran 14. juna na mostarskim šehitlucima gdje će uz polaganje cvijeća i učenje Fatihe biti održan i prigodan čas historije.

(H.E./Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti