Održani izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Mešihat HR.jpg - Održani izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

U Islamskom centru Zagreb u subotu, 8. juna 2024. godine, održani su izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Muftija akademik Aziz-ef. Hasanović izabran je na novi petogodišnji mandat u periodu 2024-2029./1445-1450. godine.

Izbornom skupštinom predsjedavao je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik Izborne komisije Salkan-ef. Herić, koji je na početku pojasnio cjelokupnu proceduru koja je provedena, od Odluke Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj o održavanju izbora za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je donesena na zasjedanju Sabora 20. aprila 2024. godine, zaprimanja kandidatura do 17. maja 2024. godine, pa do samih izbora.

Prije izbora, prisutnima se obratio muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, koji je zahvalio na saradnji u prethodnom periodu te je predstavio najznačajnije projekte i ostvarene zadane ciljeve koji su plod dobre saradnje.

Posebno je istaknuo promjene u statusnim pitanjima zaposlenika, brojne infrastrukturne projekte, te jačanje djelovanja Zajednice na svim poljima.

Nakon prebrojanih glasova i proglašenja rezultata, muftija akademik Aziz-ef. Hasanović je položio zakletvu čime je okončan izborni proces.

Izborna skupština završena je dovom, koju je proučio zamjenik muftije Mevludi-ef. Arslani.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti