Plakalo: Glavni pregovarač BiH sa EU mora biti izabran i od struke i od politike

Plakalo: Glavni pregovarač BiH sa EU mora biti izabran i od struke i od politike

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo istakao je kako glavni pregovarač Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom mora biti osoba visokih kompetencija koji će prije svega zadovoljiti stručne kvalifikacije, ali također da on mora biti imenovan po stručnom ali i političkom kriterijumu.

- U ovom trenutku kada je u pitanju imenovanje glavnog pregovarača BiH sa EU još uvijek nema konsenzusa oko njegovog izbora, ali svakako ono što treba biti odrednica za njegovo imenovanje jeste prije svega stručnost - kazao je Plakalo u intervjuu za Fenu.

Stoga bi, smatra on, i struka trebala imati učešće u njegovom imenovanju.

- Sa drugog aspekta nemoguće je zanemariti kompleksnost ustavnog uređenja BiH i samim tim način donošenja odluka, a za izbor glavnog pregovarača BiH sa EU, politike će dati zadnju riječ. Stoga po automatizmu imamo uključenu i politiku u tom procesu, te je potrebno zadovoljiti ova dva kriterijuma i izabrati najstručnijeg kandidata koji je prihvatljiv za sve politike u BiH s obzirom da se ovdje radi o osobi koja će biti glavni koordinator BiH sa EU u pregovaračkom procesu i koji pored poznavanja materije pregovaračkog procesa, mora imati kompetencije temeljitog poznavanja ustavnog uređenja BiH, njene kompleksnosti, kao i cjelokupnog političkog sistema i načina na koji funkcioniše donošenje odluka u BiH - rekao je Plakalo.

Pojašnjavajući šta će to raditi glavni pregovarač BiH sa EU, Plakalo kaže da je proces pregovaranja o članstvu u EU dugotrajan i složen posao. Tu bi glavni pregovarač trebao da ima, osim pregovaračke, upravljačku i nadzornu ulogu. On je na čelu jedne detaljno razrađene strukture koja podrazumijeva zamjenika, tehničko osoblje te pregovarače za određene dijelove poglavlja.

- Prema tome, prije svega mora se uspostaviti jedna struktura koji bi bila na dispoziciji glavnom pregovaraču, jer individualno sam pregovarač ne može ništa postići i to je jedan svojevrsni timski rad. Svaki od pregovarača po poglavljima trebao bi da ima svoj stručni tim u kojem su voditelji određenih poglavlja, a sve to nadzire i koordinira glavni pregovarač sa EU.  Dosadašnji primjeri iz regiona pokazuju da je zapravno glavni pregovarač na vrhu tog procesa, te da on ima koordinirajuću ulogu kako unutar zemlje, tako i prema EU. Međutim, uzimajući u obzir kompleksnost unutrašnjeg uređenja BiH, mnogobrojnih nadležnosti, kao i mehanizma koordinacije, biti će potrebno zadovoljiti sve te elemente - istakao je Plakalo.

On se također referirao na određene konstatacije da li je neka tradicija da glavni pregovarač treba biti dolaziti iz opozicije.

- Ne bih rekao da je to tradicija. Prije svega primjeri unutar regiona pokazuju da su svi glavni pregovarači uglavnom akademski profesori, stručnjaci svojih oblasti, sa multidisciplinarnim vještinama i poznavanjem nekoliko stranih jezika, i koji su na jedan određeni način uvijek dolazili kao predstavnici struke - kazao je Plakalo.

Možda, dodao je, upravo radi takvih praksi se dolazi i do povezivanja da glavni pregovarač je neko ko je dolazio iz redova opozicije, a ukoliko se u BiH akademska i stručna zajednica svrstava kao opozicija, onda je takva konstatacija pokazatelj da je BiH u mnogo problematičnom stanju jedne iskrivljene percepcije prema stručnosti i ekspertizmu općenito.

- Svakako da će politike unutar BiH imati konačnu riječ, ali bilo bi veoma ažno, a prije svega hitno, imenovati glavnog pregovarača i na taj način započeti sa formiranjem pregovaračkih struktura, jer to treba biti prioritet koji bi se što prije okončao, bez obzira na pregovarački okvir koji još uvijek nije donesen od strane Evropske komisije - naglasio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti