Biblioteka "Behram-beg" počela s radom na današnji dan

Slika-Biblioteke.jpg - Biblioteka

Specijalna biblioteka "Behram-beg" u Tuzli počela je s radom na današnji dan 1993. godine. 

Osnivanje Biblioteke rezultat je dugogodišnje želje grupe entuzijasta iz Tuzle da se od fonda knjiga i arhivske građe, koji je naslijeđen od Behram-begove medrese i drugih islamskih institucija koje su ranije postojale u Tuzli, formira biblioteka. Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude islamska biblioteka. 

Inicijativnu grupu, koja je 30. januara 1992. godine održala i svoj prvi sastanak, činili su Hasan-ef. Spahić, predsjednik Odbora Islamske vjerske zajednice Tuzla, Besim-ef. Čanić, sekretar i zamjenik muftije tuzlanskog, profesor Ahmet Mešić, profesor Enver Mulahalilović, prof. dr. Ahmed Kasumović, Enisa Žunić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla i Mirsada Suljić, službenica Islamske vjerske zajednice Tuzla.

Veliki doprinos osnivanju i radu Biblioteke dali su reisul-ulema Husein-ef. Kavazović (tada je obnašao funkciju tuzlanskog muftije) i tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović (tada je obnašao funkciju direktora Behram-begove medrese u Tuzli).

Biblioteka je počela s radom 3. juna 1993. godine kada je djelovala u sklopu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Nakon izvjesnog vremena, Biblioteka je postala samostalna institucija, a od 2005. godine prelazi u novu zgradu gdje i sada djeluje.

Specijalna biblioteka "Behram-beg" u Tuzli namijenjena je obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih i naučnih potreba građana iz oblasti islamistike, kulturne tradicije građana Bosne i Hercegovine i ostalih naučnih disciplina. Biblioteka u Tuzli jedna je od dvije biblioteke koje djeluju pod krovom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pored čuvene Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Ono što ovu biblioteku čini posebnom u odnosu na ostale biblioteke u Tuzli jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom. 

Početkom 2018. godine definisano je priznanje "Čitalac godine", koje se dodjeljuje najaktivnijem članu Biblioteke za prethodnu godinu.

Također, od 2018. godine Biblioteka je članica COOBIS sistema Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti