Posljedice brutalnih izraelskih napada i blokade: Još jedno dijete umrlo od gladi u Gazi

Posljedice brutalnih izraelskih napada i blokade: Još jedno dijete umrlo od gladi u Gazi

Još jedno dijete umrlo je od gladi u Pojasu Gaze, koji je već osmi mjesec na meti brutalnih izraelskih napada i blokade koja je uzrokovala veliku humanitarnu krizu.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je 13-godišnji Abdulkadir al-Serhi preminuo od pothranjenosti i dehidracije u bolnici Šehida Al-Akse u Deyr al-Belahu, u centralnim dijelovima Pojasa Gaze.

Isti izvor javlja da je broj umrlih od gladi u Pojasu Gaze od početka izraelskih napada porastao na 37.

Ove brojke se odnose samo na umrle u bolnic, a WAFA javlja da desetine Palestinaca umiru od gladi i ne stigavši do bolnica.

- Zdravstvena situacija u Gazi eskalirala je od loše do najgore jer je izraelska vojska proširila svoje napade na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze i stavila van funkcije sve bolnice - navodi WAFA.

U gradu Deir el-Belah je i prije dva dana od pothranjenosti i nedostatka lijekova umrla 7-mjesečna palestinska beba Fayiz Abu Ataya.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijenio najmanje 36.284 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 82.057 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti