Godišnjica zločina u Bijelom Potoku: Jedan od najmasovnijih zločina

bijeli-potok-jpg.webp - Godišnjica zločina u Bijelom Potoku: Jedan od najmasovnijih zločina

Danas se navršava godišnjica od monstruoznog zločina koji su 1. juna 1992. godine na lokalitetu Bijelog Potoka kod Zvornika počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS-a. 

Masakr u Bijelom Potoku predstavlja ubistvo bošnjačkih civila koje su 1. juna 1992. u Bijelom Potoku počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija. Oko 675 muškaraca i dječaka iz nekoliko sela zvorničke općine razdvojeno je od svojih porodica, a zatim ubijeno. 

Radi se o jednom od najmasovnijih zločina koji su počinjeni u periodu 1992-1995. Najveći broj žrtava Bijelog Potoka je pronađen u sekundarnoj masovnoj grobnici Crni Vrh, jednoj od najvećih masovnih grobnica u kojoj je pronađeno više od 600 žrtava. Posmrtni ostaci blizu 250 ubijenih Bošnjaka Bijelog Potoka nikada nisu pronađeni. Iz nekih porodica su ubijeni svi muški članovi. Neke su loze prekinute, ubijeno je po četiri, pet sinova, očevi.

Naziji Beganović, koja je umrla, ubijeno je šest sinova i muž. Nije doživjela da pronađe posmrtne ostatke svojih najmilijih.

U znak sjećanja na žrtve Bijelog Potoka danas će u 11.00 biti otvoreno šehidsko spomen-obilježje Bijeli Potok. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti