Zatiranje tragova

0-1.jpeg - Zatiranje tragova

Piše: Murat Tahirović

Živimo u vremenu postratnog zločina u kojem zločinci i dalje žive svoj herojski san.

Bosanskohercegovačko društvo, pritisnuto između dvije države sa velikim aspiracijama prema Bosni i Hercegovini, još uvijek je država, sa teškim ratnim traumama koje prevazilaze sve do sada poznate historijske ratove.

Uglavnom je 20 do 30 godina bilo dovoljno da se društvo otrijezni i prihvati realnost rata, osim ovog "našeg" posljednjeg.

U Srbiji su zločinci koji su počini ratne zločine u Bosni i Hercegovini dobro čuvana i hvaljena ekipa, koja ima ugled, čast, dostojanstvo i prilično uvezane poslovne veze, koje sežu još iz devedesetih i opljačkane imovine građana Bosne i Hercegovine.

Prilično je isto stanje u i Hrvatskoj, presuđeni ili optuženi ratni zločinci su de la krem društva sa ozbiljnim poslovnim i svim drugim vezama.

unnamed.jpg - Zatiranje tragova
Kravica

Kravica, malo mjesto i mjesna zajednica Općine Bratunac, je ogledni primjer zaštite ratnih zločina i zatiranja tragova njihovih nedjela.

Zemljoradnička zadruga u Kravici mjesto je jednog od najstrašnijih i najsvirepijih egzekucija zarobljenih Bošnjaka. Prema DNK nalazu u Kravici je na svirep način ubijeno najmanje 1313 Bošnjaka, zločin su počinile, prema sudskim nalazima, specijalna jedinica MUP RS i brigada iz Šehovića VRS, i protiv jednog dijela specijalne jedinice vodi se postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Haški tribunal osudio je 16 osoba, između ostalog i za Kravicu, na četiri doživotne i 189 godina zatvora, dok je Sud BiH osudio 14 osoba na 236 godina zatvora. To ipak ništa ne znači za Općinu Bratunac koja se, da bi sakrila tragove, potrudila i danas je zadruga, odnosno zgrada u kojoj je izvršena egzekucija, u potpunosti obnovljena sa novom fasadom, a tragovi šrapnela od bombi i puščanih zrna, kao i tragovi krvi, su trajno izbrisani.

Zadruga ima novi izgled, izgled koji gubi svaki trag sa zločinom i koji u potpunosti zatire tragove užasnog zločina. Pored negiranja počinjenih zločina, odavanje priznanja presuđenim ratnim zločincima, brišu se i tragovi zločina. Smije li neko i pomisliti da u Mauthausenu prekreči gasnu komoru?

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti