"Dani vakufa 2024" najuspješniji do sada

"Dani vakufa 2024" najuspješniji do sada

Manifestacija "Dani vakufa 2024", koju je Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 19. aprila do 7. maja organizirala već 12. godinu zaredom, ostat će upamćena kao najuspješnija do sada.

Organizatori su ponudili najsadržajniji program obogaćen otvaranjem nekoliko značajnih objekata višemilionske vrijednosti, predavši ih na služenje Zajednici i cijelom bh.društvu.

Putem raznolikih kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja u različitim oblastima ukazano je na značaj vakufa i njegov nemjerljivi značaj i ulogu.

Manifestacija je u Sarajevu, Sanskom Mostu, Mrkonjić Gradu, Tuzli, Maglaju, Zenici i Banja Luci okupila veliki broj predstavnika javnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini kojima je ovaj događaj poslužio da se kroz svjedočenje o novim vakufima prisjete dostignuća svih ranijih vakifa, koji su oblikovali vrijeme u kojem su živjeli, ali i motivisali generacije koje dolaze nakon njih u činjenju trajnog dobra, kao što  je vakuf.

Ukazujući na značaj manifestacije direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je naveo da je u ovih 12 godina realizovan veliki broj vakufskih projekata, navodeći kako skoro da nema grada u našoj državi gdje nije realizovan neki vjerski, obrazovni, ekonomski ili socijalni projekat. Podsjetio je da je zahvaljujući vakufu nastao veliki broj bh. gradova, ali i da je jedna trećina države BiH nekada bila vakuf.

Kroz izložbu "Realizirani vakufski projekti" ova manifestacija je 19. aprila svečano otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Isti dan je u svim džamijama u našoj zemlji održana hutba autora mr. Edina Čolakovića, koji je ukazao na tradiciju vakufa koja od Poslanika, a.s., neprekinuto traje do današnjih dana.

Dan poslije, u Sanskom Mostu svoja vrata otvorio je prvi Vakufski tržni centar koji je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace. Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

1713622894-dani-vakufa-svecano-otvoren-vakufski-trzni-centar-u-sanskom-mostu.jpg -
Otvorenje Vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu

Na radost vjernika u Mrkonjić Gradu, ali i cijele Bosne i Hercegovine, Vakufska direkcija je treći dan trajanja manifestacije, 21. aprila, upriličila svečanost otvaranja Kizlar - agine džamije.

Riječ je o džamiji koja je prije 31 godinu minirana, porušena i spaljena. A sada je napokon obnovljena. Kizlar-agina džamija proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 2005. godine. U tom smislu je njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

- Vakuf ne umire i ne nestaje, on je trajno dobro. Dokaz tome je ova džamija i njen vakif Kizlar-aga - jasno je poručio direktor Vakufske direkcije.

Tokom trajanja manifestacije čiji su događaji svakodnevno plijenili ljude, upriličena je i tribina "Ćurčića vakuf – primjer uspješnog porodičnog vakufa", s ciljem da se ukaže na uspjeh ovog porodičnog vakufa.

Također, upriličena je i promocija knjige "Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008" u Sarajevu, a dosta pažnje privukao je i okrugli sto o vakufskoj imovini u Maglaju “Historijat, trenutno stanje i perspektive vakufa na području MIZ Maglaj".

U okviru manifestacije 25. aprila u Sarajevu je realizovan interaktivni forum "Vakuf 2.0 - Pogled mladih".

Ovo je prvi put da su mladi na jednom skupu mogli da saznaju sve o vakufu, njegovom nastanku, značaju i ulozi. Kako je naglašeno tokom izlaganja, namjera je bila da ovakvi skupovi posluže sadašnjim ali i budućim generacijama da svoj život obogate trajnim vrijednostima, kao što je vakuf.

Sadržaj manifestacije su posebno obilježila i dva značajna projekta, jedan socijalne, a drugi vjerske i društvene prirode. U Tuzli je tako 26. aprila otvorena Roditeljska kuća u kompleksu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla koja je stavljena na raspolaganje roditeljima i djeci koja se bore sa rakom. Značaj ovog projekta je nemjerljiv, s obzirom da u našoj zemlji sve više je djece oboljele od raka.

Dan kasnije, u Zenici je otvoren reprezentativan objekat „Islamski centar Sultan Ahmed“, koji će osigurati izuzetno kvalitetne uvjete za nesmetano odvijanje i razvoj vjerskog i kulturnog života.

1713539378-reisul-ulema-svijest-naseg-naroda-o-znacaju-vakufa-i-njegovoj-ulozi-je-ziva.jpg -
Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović

 - Kao zajednica smo ponosni, održali smo se na nogama i nismo klonuli duhom. Obnavljamo i gradimo svoju domovinu i produciramo nova intelektualna, umjetnička i duhovna ostvarenja.  Vitalnost i kreativnost koje pokazujemo naša srca ispunjavaju radošću i nadom - poručio je reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

Inače, vakifi i institucije prijateljske države Kuvajt u BiH i Republike Turske, posredstvom Generalne direkcije vakufa, su značajno doprinijeli razvoju postojećih i uspostavljanju novih vakufa te su zlatnim slovima upisani na stranicama duge historije vakufa u BiH.

Manifestacija “Dani vakufa” je završena u Banja Luci svečanim otvaranjem Arnaudije džamije. Ova banjalučka ljepotica porušena je 7.maja 1993. godine, a na isti datum nakon 31 godinu ponovo uzdignuta u najljepšem sjaju. Predstavnici Islamske zajednice u BiH, Vakufske direkcije, ali i vlasti iskoristili su ovaj događaj da pošalju poruke mira, tolerancije, suživota. Otvaranjem vrata Arnaudije za vjernike završena je obnova svih 16 porušenih džamija u ovom gradu, koji je potvrdio svoju multietičnost i pokazao da je otvoren za sve dobronamjerne ljude.

Stoga se, za otvaranje Arnaudije može reći da je riječ o događaju koji je bio kruna ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa”, a posebno ako se uzme u obzir da 7. maj Islamska zajednica u BiH obilježava kao Dan džamija.

1713540390-dani-vakufa-u-bosni-i-hercegovini-plaketa-za-najistaknutije-vakife-dodijeljena-braci-suvalija-iz-foce.jpg -
Plaketa za najistaknutije vakife dodijeljena braći Šuvalija iz Foče

Tokom manifestacije "Plaketa najistaknutijem vakifu u BiH za 2023. godinu" uručena je braći Fadilu i Fahrudinu Šuvaliji iz Foče. Braća Fadil i Fahrudin Šuvalija, porijeklom iz opštine Foča, uvakufili su 18 zemljišnih parcela po sljedećim kulturama: šume, livade, voćnjaci, njive, kuću i zgradu, dvorište i garažu u ukupnoj površini od 181.916,00 m², te tri stana u Foči i stan na Ilidži u Sarajevu, od čega samo vrijednost nekretnina iznosi skoro šest stotina hiljada KM. S

vi ovi vakufi, svojom prirodom namjene će u mnogome olakšati budući rad MIZ Foča, te će ekonomski osnažiti i stvoriti bolje prilike za naše Bošnjake na ovim prostorima, ali i šire.

Manifestacija "Dani vakufa" je vrijedno svjedočanstvo kontinuiranog rada Vakufske direkcije čija uloga se ogleda u pravnoj bori za povrat nacionalizirane i, po brojnim drugim osnovama, oduzete vakufske imovine od strane društveno-političkih sistema vlasti u proteklim vremenima.

Da se radi o praktičnoj i višestruko korisnoj manifestaciji potvrđuje to što je u njoj učestvovao veliki broj ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos u afirmiranju i etabliranju vakufa kao instituta unutar bosanskohercegovačkog društva. Time je potvrđeno da se vakuf vratio na pijedestal važnih i za društvo bitnih instituta.

Inače, od 2011.godine od kada postoji manifestacija „Dani vakufa“ Vakufska direkcija u proteklom periodu svoju aktivnost usmjerila i u pravcu organiziranja konferencija, okruglih stolova i naučnih skupova a sve kako bi razvila svijest o značaju vakufa, promovirajući nove vakife i uvakufljenja. Vakufska direkcija time nastoji potaknuti muslimane sa naših prostora da, slijedeći praksu svojih vrijednih predaka, afirmiraju tu važnu instituciju koja pridonosi vjeri islamu, islamskom obrazovanju i kulturi, potiče privredni razvoj i koristi društvu u cjelini.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti