Žensko udruženje "ZemZem" iz Ljubljane posjetilo IKC Sisak i Vijeće žena MIZ Sisak "Nahla"

Žensko udruženje "ZemZem" iz Ljubljane posjetilo IKC Sisak i Vijeće žena MIZ Sisak "Nahla"

Islamski kulturni centar (IKC) u Sisku danas su posjetile članice ženskog udruženje "ZemZem" Mešihata Islamske zajednice u Republiciji Sloveniji.

Povod posjete bio je obilazak džamije i IKC Sisak, kao i osnaživanje saradnje i prijateljstva s Vijećem žena Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sisak "Nahla".

Ovom prilikom gošćama se obratio i glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić.

- Pitanje izgradnje džamija i islamskih centara u Evropi predstavljaju najdugovječnije pitanje, jer su to procesi koji prate ne samo generacije muslimana, već i različite političke sisteme koji se smjenjuju i odlaze - istakao je efendija Crnkić.

Glavni imam MIZ Sisak je posebno spomenuo specifičnosti i odlike Islamskog centra u Sisku, u kontekstu unikatne i oslikane kupole s motivima ljiljana, po čemu je džamija u Sisku džamija s najviše oslikanih ljiljana, kako u vanjskoj prepoznatljivosti, tako i interijerskom dijelu džamijskog prostora gdje su ljiljani zastupljeni na tepisima.

Domaćinima se u sklopu prezentacije džamijskog prostora prigodno obratila i zahvalila Izudina Karišik, koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Mešihatu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te naznačila ulogu i efekte džamije i džemata u izgradnji i očuvanju našeg sveukupnom identiteta.

Zahvalivši se domaćinima na ukazanom gostoprimstvu, u ime "ZemZema" uručila je glavnom imamu donaciju za IKC Sisak.

Također, održano je kratko predramazansko predavanje u Kongresnoj dvorani IKC Sisak.

Gošće je prigodno poselamila Ilvana Crnkić, zahvalivši se na posjeti ali i na podršci u izgradnji IKC Sisak, jer mnoge džematlijke iz Slovenije i Ljubljane su uvakufile u džamiju i IKC Sisak.

- Ramazanu treba pristupati kao mjesecu istinske promjene naših slabosti ali i afirmiranju naših karaktera i to je smisao propisivanja ramazanskog posta i intenziviranja naše pobožnosti u ramazanu, da ramazanom mijenjamo svoje stanje na bolje - bila je jedna od poruka Alem-ef. Crnkića u predramazanskom predavanju.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti