Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur'ana

Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur'ana

Proglašenjem pobjednika i dodjelom diploma večeras je u Islamskom centru u Zagrebu okončano 30. međunarodno takmičenje učača Kur'ana.

Po dužini trajanja ovo takmičenje je četvrto na svijetu, odmah nakon Malezije, Irana i Saudijske Arabije, te se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja.

Prema riječima reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, takmičenje je kroz sve ove godine pokazalo koliko je važno biti posvećen nekom cilju.

- Muslimani ovdje bili su posvećeni tome, iza sebe su ostavili vrijednu tradiciju, našoj Zajednici, muslimanima i mislim da ne postoji osoba na ovim prostorima koja je pripadnik Zajednice, a da nije obaviještena o ovome takmičenju - kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema Husein Kavazović.jpg - Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur
Reisul-ulema Husein Kavazović

Istaknuo je da ga posebno raduje učešće učača iz mnogih zemalja, a posebno i značajno prisustvo mladih.

- To govori koliko je hifz među omladinom postao omiljen. Ako postoji neka nada za ovo što nam se događa u svijetu danas, polažem nadu u te mlade ljude. Nadam se da će oni kroz svoj pristup Kur’anu promijeniti paradigmu svijeta, da će biti bolji od nas - kazao je reisul-ulema.

Na takmičenju je nastupilo 70 takmičara iz 41 zemlje svijeta, od Australije, Sjedinjenih država, Afrike do zemalja iz regije, a  kao i dosada, održano je u četiri kategorije: hifz cijelog Kur'ana, hifz 15 džuzeva, hifz pet džuzeva i tilavet.

Tako je u kategoriji hifza cijelog Kur’ana prvo mjesto osvojio Abdulsalam Alqathafi iz Libije, na drugom mjestu je Abdullah Alenezi iz Kuvajta, a na trećem Hamzah Elhabashy iz Sjedinjenih Američkih država.

U hifzu15 džuzeva prvo mjesto osvojio je osmogodišnji hafiz Enis Bašić iz Hrvatske, drugo mjesto pripalo je Mohamedu Yacne Tebbakhu iz Alžira, a treće Abdelrahmanu Abdel Monemu iz Bosne I Hercegovine.

Pobjednik u kategoriji pet džuzeva je Ahmed Hodžić iz Njemačke, drugi je Shuajb Sadiki iz Sjeverne Makedonije, a treći  Ahmed Avdić iz Bosne i Hercegovine.

Jedanaestogodišnji Ahmed Hodžić za Preporod.info je kazao da se nije nadao prvom mjestu.

Muftija Hasanović (2).jpg - Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur
Ahmed Hodžić

- Iskreno, očekivao sam da ću biti drugi ili treći, ali sada sam sretan, jer volim učiti Kur’an i to mi predstavlja bitnu stvar u životu - kazao je Hodžić.

Kada je riječ o kategoriji tilaveta, prvo mjesto osvojio je Eyyup Ensar Kilic iz Turske, drugo Wildan Alwi Endang iz Indonezije, a treće Yousef Jaffar Zadeh iz Irana.

Pobjednik Ensar Kilic istakao da je veoma sretan zbog osvojene nagrade.

- Ponosan sam i zahvaljujem dragom Bogu na tome. Također, želim istaći sjajnu organizaciju, od prvog do posljednjeg dana, i zahvaliti svima koji su uložili svoj trud u realizaciji takmičenja - kazao je Kilic.

Muftija Hasanović (3).jpg - Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur
Ensar Kilic

Predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz Aziz-ef. Alili naglasio je da je riječ o odličnim učačima.

- Članovima Komisije bilo je teško odlučiti, zaista su tu presudile nijanse. Čini mi se da iz godine u godinu imamo sve bolje učače - kazao je hafizi Alili.

Osim njega, Komisiju su činili i kurra hafiz šejh Yousef Alhamadi (Katar), kurra hafiz dr. Osman Šahin (Turska), kurra hafiz Šehzad Taher (UAE, Shariqa/Irak) i kurra hafiz dr. Kemal Qudda (Alžir).

Na svečanosti dodjele nagrada, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz-ef. Hasanović poručio je da Kur’an treba da bude "proljeće naših srca i glavna vodilja u životu", te kako je bilo zadovoljstvo u proteklim danima slušati najbolje svjetske učače.

Svečanost.jpg - Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur
Muftija Aziz Hasanović

- Oni su svojom melodičnošću, tačnošću i tečnošću uspjeli fascinirati sve one koji su ih slušali. Kao predsjednik Organizacijskog odbora takmičenja želim zahvaliti svima, od Ocjenjivačke komisije do onih koji opsluživali mnogobrojne goste, svima koji su doprinijeli na bilo koji način - kazao je muftija Hasanović, istakavši da je ponosan na tridesetogodišnju tradiciju ovog takmičenja.

Svečanosti, koja je uslijedila nakon učenja Velikog mevluda, prisustvovali su visoki zvaničnici Islamske zajednice iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine i susjednih država, gosti iz Katara i Turske, te brojni vjernici.

Ovom prilikom Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj dodijelio je i posebno priznanje organizaciji “Darul-Kur'an wa Sunnah” iz Palestine, koja je do sada iznjedrila 26.268 hafiza, od čega 3.647 kurra hafiza.

Palestina priznanje.jpg - Zagreb: Abdulsalam Alqathafi iz Libije pobjednik 30. jubilarnog takmičenja u učenju Kur

Specijalno priznanje je dodijeljeno i takmičenju “Sheikh Jassim bin Mohammed bin Thani u Časnom Kur'anu” iz Katara.

Organizatori takmičenja učača Kur'ana u Zagrebu su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Katar i Generalni sekretarijat evropskog-međunarodnog takmičenja učača Kur'ana.

Podsjećamo, prvo takmičenje u učenju Kur’ana organizovano je 1988. godine i njime je obilježena prva godišnjica Zagrebačke džamije.

(Amela Jordamović/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti