Završena dvodnevna konferencija povodom Međunarodnog dana hraniteljstva

Završena dvodnevna konferencija povodom Međunarodnog dana hraniteljstva

Dvodnevna konferencija povodom Međunarodnog dana hraniteljstva, koja je održana 30. i 31. maja, uspješno je završena danas. 

Na otvaranju konferencije federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u svom uvodnom obraćanju istakao važnost ovog događaja naglasivši da Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s partnerima ulaže značajne napore za unaprijeđenje i razvijanje hraniteljstva u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Istakao je i da se aktivno radi na izmjenama i dopunama Zakona o hraniteljstvu, kao i izradi Akcionog plana deinstitucionalizacije za FBiH koji također hraniteljstvo prepoznaje kao najoptimalniji alternativni oblik brige o djeci bez roditeljskog staranja.

Kako je kazao, cilj izmjena Zakona je regulisanje i unaprjeđenje prava i obaveza hranitelja, kao i kreiranje servisa za podršku centrima za socijalni rad i hraniteljskim porodicama, kako bi svako dijete dobilo adekvatnu zaštitu i podršku.

Osim toga, kazao je i da Radna grupa za deinstitucionalizaciju, koja je s radom počela prošle godine, razvila je nacrt Akcionog plana za DI u FBiH s ciljem smanjenja institucionalizacije marginaliziranih skupina, prvenstveno djece i osoba sa invaliditetom, te povećanja inkluzije u zajednici i unaprjeđenja kvaliteta života osoba koje su već institucionalizirane u nekoj od ustanova socijalnog zbrinjavanja. Prioriteti uključuju osiguranje sigurnog i podržavajućeg prijelaza iz institucija u zajednicu i pružanje individualizirane podrške svakoj osobi.

Ministarstvo je za ove svrhe, po prvi put, u budžetu za 2024. godinu predvidjelo milion KM.

- Moj je običaj reći da je budžet ogledalo politike i ako želite vidjeti kakvi su prioriteti i ciljevi neke politike, gledajte joj budžet. Naš budžet za 2024. godinu inoviran je u odnosu na budžete ministarstva ranijih godina i ako ga pogledate, vidjet ćete da su naši prioriteti usmjereni na jačanje sistema socijalne zaštite, poboljšanje kvaliteta usluga, kako u ustanovama socijalne zaštite, tako i u zajednici, podršku djeci i porodici, i niz drugih kvalitetnih usmjerenja - naglasio je ministar. 

Podsjetio je i da sve programe i aktivnosti Ministarstvo radi u saradnji s partnerima koji su u praksi već dokazali da vladaju određenom oblašću. 

- Što se tiče hraniteljstva, kao vrijedne partnere vidimo, nezaobilazno, UNICEF BiH i lokalna udruženja poput Udruženja za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu/udomiteljstvu u FBiH, kao i SOS dječija sela u BiH, koji ulažu napore kako u zagovaranju i promoviranju hraniteljstva na lokalnom nivou, tako i u jačanje kapaciteta hraniteljstva u praksi - istakao je ministar.

Na ovaj Međunarodni dan hraniteljstva Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upućuje iskrene riječi zahvalnosti svim hraniteljima za njihov nesebičan rad i posvećenost. Njihova uloga je od neprocjenjivog značaja za društvo, jer pružaju ljubav, sigurnost i podršku djeci koja su ostala bez roditeljske brige, osiguravajući im šansu za bolju budućnost. Hranitelji su pravi heroji našeg društva i zaslužuju svu moguću podršku i priznanje za svoj rad.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti