Hiljade muslimana klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi uprkos izraelskim opstrukcijama

Hiljade muslimana klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi uprkos izraelskim opstrukcijama

Uprkos izraelskim preprekama i opstrukcijama, u kompleksu Al-Akse danas je džuma-namaz, molitvu petkom, klanjalo hiljade palestinskih i stranih muslimana, javlja Agencija Anadolija.

Izrael je i ove sedmice uveo ograničenja za Palestince koji su željeli klanjati džumu-namaz u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izraelska policija je od jutra bila raspoređena na mnogim mjestima u Starom Gradu Istočnog Jerusalema. Postavila je i barijere na ulazima u Al-Aksu i spriječila brojne Palestince da uđu u sveti kompleks.

Palestinska omladina, kojoj nije bilo dozvoljeno da uđe u Al-Aksu, klanjala je namaz na ulicama Starog Grada.

Izraelska policija uvela je stroga ograničenja koja sprječavaju desetine hiljada ljudi da se mole u džamiji Al-Aksa od 7. oktobra 2023. godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze.

Nakon Meke i Medine, džamija Al-Aksa je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji kompleks džamije Al-Aksa nazivaju "Brdo hrama", a neki smatraju da su se tu nekada nalazili prvi i drugi starojevrejski hram.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti