Ramazanski susreti: Omladinski iftari u Rijeci i Puli

Ramazanski susreti: Omladinski iftari u Rijeci i Puli

Islamska zajednica u Hrvatskoj preko svog Ureda za da'vu i omladinu tradicionalno organizuje ramazanske aktivnosti za koje je zadužen sedmočlani tim imama. Drugi petak u ramazanu, 31.3.2023. godine, obilježen je omladinskim iftarom u Rijeci. Iftar je pripremila omladina Omladinskog kluba muslimana (OKM) Rijeka s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Rijeka Hidajet-ef. Hasanovićem, te imamima Dženan-ef. Čauševićem i Adnan-ef. Đikićem.

Za naredni petak, 7.4.2023., na mubarek Lejletul-Bedr,najavljena su iftarska i ramazanska druženja za mlade u Puli.

- Pored raznolikog programa koji pravi svaki medžlis, mi na nivou cijele zajednice pravimo susrete omladine vikendom i to je osnovni cilj, tj. ramazanski susreti i upoznavanje mladih članova zajednice. Organiziramo prijevoz omladine autobusima pa nam omladina iz Zagreba dolazi na iftar u Rijeku i Pulu. Tako su bili na iftaru u Gracu (Austrija), a i u Sarajevu i Cazinu protekle subote - rekao je Dženan-ef. Čaušević koji je dio tima.

Planiran je i odlazak mladih u Ljubljanu u posjetu Muftijstvu slovenskom u subotu 8.4.2023., a dan kasnije i na omladinski iftar u Islamskom centru Sisak. Za 15.4. je planiran Centralni iftar za mlade u Hrvatskoj koji organizuju Mešihat IZ U Hrvatskoj, MIZ Zagreb i OKM Zagreb.

Ramazanske aktivnosti organizuju Mersad-ef. Kreštić u Zagrebu, Alem-ef. Crnkić u Sisku, Admir-ef. Muhić u Maljevcu, Dženan-ef. Čaušević u Rijeci, Ćamil-ef. Bašić u Zadru, Senad-ef. Hevešević u Osijeku i Omer-ef. Omanović u Puli koji je predsjedik ureda za da’vu i mladež Hrvatske.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti