Mostarci sinoć kasno sa Trga Musale ispratili svoje hadžije

Mostarci sinoć kasno sa Trga Musale ispratili svoje hadžije

Mostarci su sinoć kasno, u jedan sat iza ponoći, sa Trga Musale ispratili svoje hadžije na put prema Meki.

Okupljena rodbina i prijatelji poželjeli su im sretan put, dobro zdravlje i lahko izvršavanje hadžskih obreda.

U karakterističnom zanosu pred Bogu ugodno putovanje hadžije su ih darivali davno pripremljenim vedrinama i osmjesima ponosa i dostojanstva.

Među njima je i Suad Hasandedić, sin našeg poznatog orijentaliste Hivzije Hasandedića.

Naglašava da su mu osjećanja intenzivna, a u njima dominiraju uzbuđenost i ushitnost. Želju da obavi hadž intenzivno je njegovao posljednjih dvadeset godina.

- Tek kad stignem u Meku znat ću o kakvim se osjećanjima tačno radi. Sretan sam i zahvalan Allahu da je došao trenutak našeg polaska - kazao nam je Suad.

Nije krio zapitanost pred neizvjesnostima s kojima će se eventualno susresti.

U jednako velikom osjećanju sreće i penzionisana nastavnica hemije Zumra Kovač naglašava kako joj se ovo putovanje čini potpuno drugačije od svih koje je imala u životu, gotovo nestvarnim.

- Teško je to opisati, kao da lebdim - kazala je Zumra.

Nijet da obavi hadž odnjegovala je od ranog djetinjstva i strpljivo čekala ovaj suđeni trenutak. Uz sve ostale pripreme Zumra je detaljno analizirala uputsvo o obavljanju hadža. Ona će petu islamsku dužnost obaviti sa svojim suprugom Sabitom.

U ime Islamske zajednice hadžijama je hairli put i svako dobro koje im obećava Uzvišeni Stvoritelj na ovom plemenitom putovanju poželio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino-ef. Maksumić.

-  Primjetno je da su hadžije u posebnim emocijama. To je odraz njihovog ibadeta jer put prema Meki jeste ibadet. Vidi se ta radost i pokoja suza zbog rastanka sa svojim najbližim - primijetio je ef. Maksumić.

Naglasio je kako je važno da Mostarci na ovaj način u velikom broju, bez obzira što je jedan sat iza pola noći, čuvaju tradiciju ispraćaja na hadž i na taj način svetost dini islama.

Planirano je da 36 mostarskih hadžija u Sarajevo stigne prije sabah namaza gdje će ih čekati i preostali putnici u njihovoj grupi.

Nakon sabah namaza u džamiji Kralja Fahda dobit će posljednje tehničke upute od rukovodstva Ureda za hadž IZ-e u BiH, nakon čega će obići ihrame i krenuti ka aerodromu.

Let za Saudijsku Arabiju planiran je u 10.00 sati.  

(Hasan Eminović/Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti