Proučene ikrar dove za buduće hadžije sa područja MIZ Prnjavor

Proučene ikrar dove za buduće hadžije sa područja MIZ Prnjavor

U džematima Babanovci, Prnjavor i Puraći na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, uz veliko prisustvo vjernika, proučene su ikrar dove za ovogodišnje hadžije sa područja ovog medžlisa, a sve će biti upotpunjeno učenjem ikrar dove u džematu Lišnja početkom narednog mjeseca.

Zajedno sa milionima muslimana uskoro će Kabu zijaretiti i glavni imam MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenka, imam džameta Prnjavor, koji je ove godine vodič, ali i bedel za Šaćira Jahića, Selim-ef. Odobašić, imam džemata Puraći i Babanovci, Admir-ef. Džaja, imam džemata Konjuhovci, koji je bedel za Hasiba Dunića, Adem Spahić i Nijaz Halilić koji je bedel za Dursuma hanumu Mehinović.

Fikret-ef. Čelenka, glavni imam MIZ Prnjavor, koji je ove godine i vodič hadžijama iz Bosne i Hercegovine, istakao je da se džematlije sa područja MIZ Prnjavor od trenutka kada su se odlučile ići na hadž, pa do samog polaska pripremaju za polazak ka Mekki i Medini.

- Drago mi je što godinama unazad sa područja našeg medžlisa imamo džematlije, naše hadžije koje se odlučuju i odlaze na hadž. Oni time upotpunjuju svoju vjeru. Odlaskom na hadž jačaju i taj peti stub islama, ali i potvrđuju riječi Allaha, dž.š., kada u Kur'anu kaže da će ljudi na hadž dolaziti iz dalekih mjesta - ističe efendija Čelenka.

Prema njegovim riječima, hadž je prilika za pokajanje, za praštanje i za ponovno rađanje duše u duhovnom smislu.

- Vjernici koji se odazovu Allahovom pozivu i odu  na hadž, ne samo da čine dobro za sebe, već i za svoju zajednicu, za svoj džemat. Njihova prisutnost na hadžu osnažuje vjerski duh, ali i podstiče druge da razmišljaju o duhovnom napretku - kaže glavni imam efendija Čelenka.

Po prvi put na hadž će ove godine krenuti i Selim-ef. Odobašić, imam džemata Puraći i Babanovci, a upravo je u Šehidija džamiji u Puraćima, povodom toga proučena i ikrar dova.

- Zahvalan sam Svevišnjeg Gospodaru što ću ove godine imati priliku zijaretiti Kabu, posjetiti Mekku i Medinu, poselamiti poslanika Muhammeda, a.s. i doviti za svoju porodicu i familiju, svoje džematlije, za džemat. Drago mi je što su danas na mojoj ikrar dovi bile moje džematlije iz Puraća i Babanovaca, ali i džematlije iz drugih prnjavorskih džemata, kolege imami, kao i moja familija - kazao je efendija Odobašić.

Efendija Odobašić iskazao je zahvalnost MIZ Prnjavor, kolegama imamima, kao i džematlijama na podršci koju dobija tokom svih godina rada na području prnjavorskog medžlisa.

(A.S./Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti