Orijentalni institut predstavio dva djela

Orijentalni institut predstavio dva djela

U okviru Dana Orijentalnog instituta predstavljena su dva izdanja te ustanove - drugo izdanje monografije "Orijentalno-islamsko naslijeđe u djelu "Muḥāḍara al-’awā’il wa musāmara al-’awāḫir Ali-dede Bošnjaka" autora Berina Bajrića i 72. broj časopisa Prilozi za orijentalnu filologiju.

Časopis "Prilozi za orijentalnu filologiju", koji u kontinuitetu izlazi od osnivanja Instituta, objavljuje radove iz oblasti orijentalne filologije, historije i diplomatije, te kulturne historije s fokusom na razdoblje osmanske vladavine u BiH i regionu.

Ovaj broj također odražava istaknute ciljeve i svojim sadržajem pokriva navedene naučne oblasti.

Po riječima promotora Amine Šiljak Jesenković, pored ostalih radova, zanimljiv je rad Dželile Babović., koja predstavlja "Molitvenik Saliha Hadžibulića" iz Gornjeg Vakufa.

- Sam taj molitvenik je spoj teksta i slike - svetoga, teksta, svete riječi, molitvi i slike, vizualizacije koja okupira sva čula i sve organe. Nas u 21. stoljeću fascinira činjenica da je potkraj 18. stoljeća sačinjeno jedno takvo djelo, rukopis koji izgrađuje vjerske i duhovne korizone i na ovim prostorima - kazala je Šiljak-Jesenković.

Djelo "Muḥāḍara al-’awā’il wa musāmara al-’awāẖir Ali-dede Bošnjaka" je književno-historijsko djelo sastavljeno iz dva dijela. U prvom dijelu koji se sastoji iz 37 poglavlja obrađuju se različite teme iz kulturne historije orijentalno-islamskog civilizacijskog kruga prema kriteriju početka tj. prvih stvari.

U drugom dijelu koje ima četiri poglavlja prema kriteriju "kraja" se govori o posljednjim stvarima. Ali-dedeovo djelo je enciklopedija historijskih i kulturoloških fenomena usko vezanih za islamsku religiju i kulturu, te svojevrstan leksikon prvih i posljednjih događaja.

Po svemu onome što se u njemu može pročitati, da se zaključiti kako je to knjiga u kojoj je sakupljen veliki broj vrlo vrijednih informacija i kazivanja iz različitih religijskih, znanstvenih, književnih, umjetničkih, usmenih, i drugih izvora i predaja.

Iako se ne može tretirati kao prvorazredan historijski izvor po mjerilima savremene znanosti, Ali-dedeov ’Awā’il je zanimljivo, edukativno, poučno, a u nekim aspektima i zabavno djelo i to ne samo čitaocima iz 16. vijeka nego i današnjim recipijentima.

- Knjiga je kraća studija i uvod u šira istraživanja Ali-dede Bošnjaka, poznatog učenjaka iz BiH. Bio je u pratnji Sulejmana veličanstvenog, a kasnije je bio i čuvar njegovog turbeta. Pisao je na osmanskom i i arapskom jeziku, a prevodio je i sa osmanskog i perzijskog jezika - kazao je Bajrić.

Studija rađena na djelu "Muḥāḍara al-’awā’il wa musāmara al-’awāẖir Ali-dede Bošnjaka" ili u "Predavanja o prvim i poslednjim događajima", obimno djelo koje će u prevodu autora dr. Berina Bajrića, uskoro ugledati svjetlo dana.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti